Харчування в ДНЗ

 

Харчування в дошкільному навчальному закладі (ясла-садку) комбінованого типу №5 «Капітошка» здійснюється на підставі Закону України "Про дошкільну освіту”, ''Про дитяче харчування'' , ''Про безпечність та якість харчових продуктів'',  чинного Статуту закладу та відповідної нормативної бази.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Режим харчування дітей в дошкільному навчальному закладі (ясел-садка) комбінованого типу №5«Капітошка»відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений завідувачем.

 

Основними принципами організації харчування в дошкільному закладі є:

• енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,

• збалансованість та максимальна різноманітність раціону,

• технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,

• забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В ДНЗ ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:

• організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, дотримання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);

• харчування здійснюється згідно з двотижневим меню (на зиму-весну, літо-осінь), затвердженим завідувачем,погоджений з головним державним санітарним лікарем м. Ірпеня та Бородянського району та начальником відділу освіти Бучанської міської ради.

• щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років, відповідно до затверджених норм харчування;

• кожного дня за 30хв. до видачі їжі медичний працівник оцінює якість приготування страв.

 

В ДНЗ здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування

Постійно проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міжрайонною СЕС.

Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами , які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Старша медична сестра закладу контролює виконання меню і якість страв,  проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Завідувач, старша медсестра, вихователі груп дошкільного закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах.